Immigració i Integració

8 d’abril, Dia Internacional del Poble Gitano Opre Romá, Amunt Poble Gitano

  • Actualizado:
  • Creado:

Un any més, el 8 d’abril, el Partit dels Socialistes de Catalunya celebra, conjuntament amb els nostres companys de la Xarxa Romipen, el Dia Internacional del Poble Gitano.

Al 4t Congrés Internacional Gitano a Serok, Polònia, es va designar aquesta diada com el Dia Internacional del Poble Gitano. És una oportunitat per reivindicar la igualtat d’oportunitats, la justicia social i el rebuig de l’antigitanisme que creix cada vegada més arreu d’Europa i al món.

Al món hi ha uns 14 milions de gitanos i gitanes, que uneixen les veus perquè acabin les injusticies, per preservar la identitat gitana, per la igualtat en drets i llibertats del Poble Gitano i de totes les persones. Perquè aquest és un poble a qui s’ha de reconèixer la discriminació històrica que ha patit i trencar així l’estereotip que marca els gitanos com una comunitat que vol viure al marge de la societat. Creiem que reconèixer i donar a conèixer aquesta desigualtat ha de ser un objectiu de les polítiques d’inclusió social del poble gitano.

Amb aquesta filosofia de fons, els i les socialistes ja hem presentat en aquesta curta legislatura dues Proposicions no de llei; una primera, que ja s’ha aprovat, instant el Govern espanyol a reconèixer oficialment el 8 d’abril com el Dia del Poble Gitano i a reconèixer també la bandera i l’himne; i la segona, que està en fase de debat, per tal que es recuperin els fons públics que es destinaven a estratègies d’inclusió de la població gitana en el darrer Goven socialista, un 61% més que actualment.

Els i les socialistes sempre hem estat persones compromeses amb el poble gitano i enguany, novament, participarem en els actes de celebració i commemoració del 8 d’abril, al costat dels companys i companyes de la nostra Xarxa Romipen. Us animem a tothom a participar-hi.